Sıhhi Atık Su Tesisatı Nedir?

2023-01-31 08:18:22

Sıhhi Atık Su Tesisatı

Yapılarda bir başka önemli konu ise atık su tesisatlarının doğru projelendirilerek uygulanmasıdır. Atık su tesisatları, binadaki tesisatlar içinde en basiti gibi görünse de yapıda yaşam başladığında en çok sorun yaşanılan tesisattır.

Sorunların başında ise Banyo – WC gibi ıslak hacimlerde oluşan, tesisat uygulamasından kaynaklı koku problemi gelmektedir.

Atık Su Havalık Hatları ve Havalandırma Şapkaları

Atık su tesisatları projelendirilirken havalık tesisatı çok iyi tasarlanmalı, havalık hatları mümkünse çatıya kadar çıkartılmalı, çatıya çıkış imkanı olmayan lokal hatlarda ise Atık Su Havalandırma Şapkaları kullanılmalıdır.

Havalık tesisatı doğru yapılmayan atık su tesisatlarında, özellikle klozet kullanımı sonrasındaki su akışı, zeytinyağı tenekesinden yağ boşaltmaya benzer; yani vakum etkisi oluşturur. Oluşan vakum etkisi ile klozete en yakın noktadaki yer süzgeci veya duş süzgecinin sifonundaki su akmaya zorlanır, süzgeçte su kalmadığı anda tesisata hava girmeye başlar ve akış düzenli hale gelir ki, tam da bu noktada kötü kokuların iç ortama ulaşmasını sağlayan şartlar oluşur. İyi tasarlanmış bir havalık tesisatında klozetteki su akışı başladığı andan itibaren tesisat hava almaya başlar ve su akışı düzenli halde sağlanır.

Süzgeçlerdeki sifonlar, içinde belli miktarda suyu tutarak kötü kokunun ortama ulaşmasını engellemek için tasarlanmıştır. Günümüzde bir çok yapıda yerden ısıtma sistemleri uygulanmakta, zeminin ısınması ise özellikle kış aylarında süzgeç içindeki suyun buharlaşarak azalmasına veya tamamen kaybolmasına sebep olmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında, kullanılacak olan süzgeçlerin de kaliteli olması gerekliliği ortaya çıkar. Sifonda biriktirdiği su haznesi geniş olan ve hatta kuru çalışmaya uygun olan süzgeçler tercih edilmelidir.

Tesisatta akış olmadığı zamanlarda, ana kolon hatlarından gelebilecek kötü kokular çatıya çıkan havalık hatları ile bertaraf edilirler. Lokal hatlarda kullanılan Atık Su Havalandırma Şapkaları ise akış anında içine hava girişine müsaade eden, akış bittiği anda ise hava akışını keserek kötü kokuların çıkışına izin vermeyen yapıda tasarlanmış olup, uzun yıllar güvenle kullanılabilecek ekipmanlardır. Atık su havalık hatlarının çatı çıkışlarında, boru bir şaft içinde kalmıyorsa, çatı üzerinde lodos, vb. hava şartlarında boru içine havayı geri tepmeyecek şekilde uygun Atık Su Havalık Çatı Geçiş Parçaları kullanılmalıdır.

Atık Su Cekvalfleri

Atık su tesisatının bina dışına çıkışlarında ise Atık Su Cekvalfleri tasarlanmalıdır. Atık Su Cekvalfleri yoğun taşkanlarda kanalizasyon hatlarındaki pis suyun boru yolu ile bina içine girmesini engellediği gibi, böcek, fare, yılan gibi istenmeyen canlıların da binaya girişini engellemektedir. Asıl kullanım amacı bu olmamakla beraber kötü kokuların girişini de azaltmaktadır. Atık Su Cekvalfleri bina temelinden çekilen tesisatlarda temel içine monte edilmeli ve sonradan müdahale etmeye uygun bir kapağı bulunmalıdır. Tavandan çekilerek bina dışına çıkan hatlarda ise tavanda ulaşılabilir bir noktaya veya bina dışındaki atık su rögarının içine monte edilmelidir.